Pierwsza wygrana to już historia
-
Miałem zwykły, czerwcowy poranek. Tak zwany poniedziałek, chociaż akurat była środa. Dzień, w którym nic nie powinno się wydarzyć. Rozłożyłem kanapki na biurku, przeglądałem powiadomienia w telefonie i czekałem, aż maszyna do kawy skończy swoją robotę. I wtedy przyszedł ten esemes. Nie od szefa, bo szef nigdy nie pisze przed godziną dziewiątą. Nie od dziewczyny, bo ta jeszcze spała po nocnej zmianie. Zwykły powiadomienie od operatora. Pisali coś o promocji na start, o jakichś darmowych spinach i o tym, że mogę spróbować swoich sił na vavada pl.
Nie robię z siebie hazardzisty. W życiu grałem może trzy razy w pokera u kumpla na frytki i zawsze przegrywałem, bo blefowałem tak samo słabo, jak on udawał, że mu nie zależy. Ale tego dnia... nie wiem, co mnie podkusiło. Może to ta nuda. Może to przez ten aromat kawy, który właśnie zaczął wypełniać kuchnię, a który zawsze działa na mnie jak impuls do działania. Zarejestrowałem się, nie myśląc o konsekwencjach, wziąłem te ich darmowe rundy i kliknąłem w pierwszy lepszy slot.
Przegrywałem przez pierwszą godzinę. Suma była symboliczna, naprawdę coś w stylu dwudziestu złotych, ale za każdym razem, gdy przegrywałem, robiłem się ciekawski. Jak one to wszystko liczą? Czemu symbole układają się w takie, a nie inne ciągi? To było jak nauka nowego, dziwnego języka. Po drugiej godzinie, zamiast frustracji, pojawiło się zrozumienie. To nie jest loteria, tylko matematyka. I właśnie wtedy, serio, wtedy przyszedł ten moment, że walnąłem ręką w stół. Na ekranie wykwitły mi trzy identyczne symbole, a potem jeszcze jeden, i jeszcze jeden. System wyrzucił jakieś mnożniki, na jej twarzy mignął mi ten niebieski wykres ładunku, a ja po prostu patrzyłem jak głupi na to, jak saldo rośnie.
No dobra. Powiem wprost, bo widzę twoją minę. Wygrałem niecałe dwa tysiące złotych. Dla kogoś to śmieszna kwota, dla mnie była to dokładna wartość naprawy mojego roweru, którą ciągle odkładałem. Wiecie, jaki jest ten dreszcz emocji? To nie jest dreszcz, to jest delirium. Przez chwilę miałem ochotę krzyczeć o tym całemu światu. Mieszkam sam, nikt nie widział mojego tańca wokół biurka, więc trochę głupio to wyglądało, gdy w końcu się zatrzymałem i spojrzałem w sufit. Zadzwoniłem do mamy, powiedziałem, że mam dobry humor. A potem postanowiłem sprawdzić coś, o czym myślałem od początku, czyli wypłacić kasę od razu.
Tu jest sedno. Bo nie chodzi o to, że wygrałem. Chodzi o to, że przez te dwie godziny oderwałem się od szarej rzeczywistości. Nie oglądałem seriali, nie scrollowałem memów, nie myślałem o zaległych fakturach. Byłem skoncentrowany na jednym, jak wtedy, gdy pisałem pracę licencjacką. Zabrzmi to może śmiesznie, ale ta gra mnie nauczyła cierpliwości. Nieopanowany gracz rzuca kasą na oślep, licząc na cud. Ja postawiłem na technologię i sprawdzenie, jak działa system. Z jednej strony przez przypadek, a z drugiej strony przez zwykły upór.
Trzy dni później wciąż nie mogłem o tym zapomnieć. Zaległe przelewy poszły w świat, portfel odetchnął, a ja czułem, że w środku wciąż siedzi mi ten lekki, głupi uśmiech. I wiecie, co przez to zrozumiałem? Nie twierdzę, że hazard to dobry pomysł na zarabianie. To nie może być pomysł na życie. Ale odkryłem, że czerpię ogromną frajdę z analizowania emocji, które mi towarzyszą. Zamiast się wstydzić, że znowu zasiadam do gry, po prostu od czasu do czasu lubię sprawdzić, czy mam ten sam instynkt co kiedyś. Czasem po ciężkim dniu w pracy wchodzę na vavada pl, spędzam tam maksymalnie godzinę, traktując to jak taki wirtualny, kolorowy relaks. Dalej gram tym samym, niewielkim budżetem, który zawsze mogę stracić bez płaczu. To takie czyste, ekonomiczne doświadczenie.
Spotkałem się potem z moim kolegą Markiem. Napomknąłem mu o tej wygranej, bo buty mu zniszczone na treningu, chcieliśmy kurde kupić mu nowe. Marek, słysząc to, od razu zapalił się, że też spróbuje. Poradziłem mu jedno – przestań myśleć o tym jak o zarabianiu. Potraktuj to jak grę wideo z piękną grafiką, w której walutą jest czas, a nie serce. Śmiał się, ale po tygodniu napisał, że przeszedł z poziomu 15 na trzydziesty, zachowując spokój i to, co wygrał, od razu zostawił na koncie na kolejne słabsze dni. Nie ma tu złudzeń – większość przegra. Ja nie przegrałem, bo po prostu wyszedłem w porę z tego emocjonalnego wiru i zmieniłem swoją perspektywę.
Została mi ta historia, nowy błotnik roweru i taka mała, intymna wiedza. Nauczyłem się, że najwięcej zyskujemy wtedy, gdy działamy dla doświadczenia a nie pod wpływem tego pośpiechu w żyłach. Mogę polecić to każdemu, kto pyta, ale zawsze powiem: próbuj od małych rzeczy, nigdy nie graj ostatnimi oszczędnościami i przede wszystkim nie słuchaj tych, którzy mówią, że życie to walka. Życie to dla mnie czasem zwykła zabawa, czasem refleksja. A gdy wsiadam na ten rower i pedałuję w stronę parku, przypominam sobie tamten poranek, i uśmiecham się do siebie. I chyba o to chodzi w tym całym dziele, żeby mieć z siebie dobre opowieści a nie żal do świata. No i ten rower, naprawdę grał w tym ważną rolę.Сегодня, 23:01 / #1